tirsdag den 1. november 2011

Line

Historien om Line er lidt som de smukke utrolige blomster der vokser op mellem brorstenene. De blomstrer trods barske vilkår. … måske bare fordi, de slet ikke kan lade være!
Som de fine kreationer der dukker frem er fra vores rum11 kælder, altid i de lækreste materialer og med 100% focus på håndværket. Lines Mararpytta univers er fint og feminint med et råt touch af Vesterbro og Lillys dejlige påhit.

Line Galst Jørgensen er 38 år og langt størstedelen af hendes verden er på Vesterbro, som hun elsker og aldrig ville bytte ud med en anden bydel.  Sammen med manden Sebastian og datteren Lilly på 5år, bor de midt på Istedgade.  
Line er det sødeste, dejligste menneske, hun er følsom men også det stærkeste  ’jeg har meget let til tårer, jeg får det ud lige nu og her, det er nok derfor jeg trods meget modgang, ikke lige er typen der går ned’  Lines kommentar, sagt med stålfast beslutsom stemme efter en dum uretfærdighed. 

Bagrund:
Line er opvokset i kernefamilie i Hvidovre, med mor, far og lillebror. Dansede ballet fra hun var 3 år. Skolegangen var på Zahles skole i København og det var med venner herfra at Line startede i  Gawenda, en børne - ungdoms teater klub i Gladsaxe. Her var de første kærester, venner for livet, fester og masser dans! Derfor var det i Gawenda Lines drømme voksede om at blive professionel danser. Da hendes gruppe blev for gammel til at være i Gawenda fortsatte de med tilskud fra kulturby 1996 med at lave danseskole og opsætte forestillinger.

Line små sludrer under vores interview og siger ’jeg har jo ikke noget spændende at sige’ hvorefter hun pludre løs om ekskærester, venner, vilde historier og slutter nåå ja og så har jeg jo lært at ryge hash af Joan Ørting, der var lærer i Gawenda!!!

Danselivet blev nok! Line startede på HF, sideløbende med studierne arbejdede Line i en lille butik på Gl. Kongevej med eget værksted. Sådan en lille design butik som poppede op rigtig mange steder i København i slutningen af 90´erne. Det var her interessen og lysten til at lære at sy blev vakt. Lines kommer ud af en meget kreativ familie. Hendes mor er modist og en meget dygtig syerske og flere kvinder i familien havde det kreative som leve vej (Hanne og Annie Galst datidens kreative idékvinder på magasiner som alt om håndarbejde) På trods af kreative omgivelser lå det meget langt fra Line at det skulle blive hendes levevej.
Vinteren 1997 starter Line på uddannelsen som model syer på Ishøj teknisk skole, nærmest uden at vide hvad en overlocker var og aldrig at have syet andet end en slåom nederdel!! Helt grøn men meget stædig og fast besluttet på at få det bedste ud af 4 år i det mørke Ishøj.
Under utallige praktik ophold skabte hun et stort netværk I modebranchen og hendes evner og vilje til at ville sy perfekt blev spottet og værdsat. Meget dygtig til at sy stod Line klar på markedet i februar 2002. Det var nemt at få alle mulige småjobs men svært at finde en fastansættelse så meget tilfældigt åbnede Lines lille firma i 2003 hvor fra hun arbejdede som freelance modelsyer i mange år frem.
Arbejde:
Starten som selvstændig i 2003, hvor tiderne var positive, mange små designere dukkede op og skulle have opsyet modeller, gik fint. Med en blanding af jobs i modebranche, på filmproduktioner, teatre og på reklamefilm var det muligt at få et arbejdsliv til at hænge sammen. Der var masser at lave. Det var rigtig sjovt og afvekslende og der var masser af jobs. Men tiderne skiftede og en sortsky lagde sig over modebranchen, den ene efter den anden gik konkurs. I 2006 blev Line Mor til Lilly og de ofte umenneskelige arbejdsforhold, med dårlig løn og urimelig tids krav, satte sine spor hos Line.
Ved siden af det "rigtige" arbejde var Line begyndt at sælge lidt hjemmesyet børnetøj på Trendsale. Mest bare for sjov, ikke noget der var nogen plan med og bestemt heller ikke penge i. Men damerne kunne lide det og det var sjovt.
En dag dumpede en mail ind fra Lis Karlsson med bloggen Karlssons kludeskab. Hun havde set Lines ting og synes bestemt hun skulle lave en blog og vise meget mere frem. For lige knap to år siden så Marapytta Bloggen dagens lys med meget fin hjælp fra Lis. Line tøvede en del i starten men blev hurtigt overbevist om at det var vejen frem. I starten var det en hobby men nu er det 100% hendes levevej

Det er en lang proces at finde ud af, hvad man så skal når ens arbejdsgrundlag er svundet ind og man ikke kan forlige sig med det der er. Men som Line siger: Jeg ELSKER at sy og jeg vil leve af mit håndværk.

I september 2010 åbnede hun syskolen - et forsiktigt sats. Men fra første dag var holdet fuldt booket og for første gang i en lang sej periode, hænger arbejde sammen med lidt indtægt. Lyn hurtigt er hun overbevist om at hun er på den helt rette vej. Det er stadig sejt, mange forventer en hel masse og der er en masse skjulte arbejdsbyrder ved at drive en syskole. Der skal masser af reklame og koordinering til at drive det. Men hun er rigtig rigtig glad, faktisk lykkelig, for sin lille syskolen. Som Line siger: ’Elsker at jeg har skabt en lille skole, som ikke kun er skole men som også er et frirum for damerne. Det giver mening at lære, det jeg kan, fra mig. Jeg elsker også den sociale side af det at undervise´


Hvad inspirerer dig?
Lilly!
Elsker at suse rundt fra blog til blog, især udenlandske blogs inspirere mig meget.
Mødet med Camilla har givet mig en en hel masse ny inspiration. Jeg elsker og værdsætter vores daglige nørderi snakke om bl.a stof og detaljer og jeg har sjældent mødt en som jeg på den måde  deler det samme kreative sprog med. Vi ligger meget tit mærke til de samme ting og jeg er vild med at vi deler vores hverdag på godt og ondt!
Gamle bøger og blade.
Lækre detaljer
Pinterest

Hvad er dit seneste køb:
En sort strik kjole fra COS og en plakat med et af Evren Tekinoktays kunstværker?

Daglige rutine:
Jeg står meget tidligt op, gerne før Lilly og Sebastian vågner, drikker kaffe og en hel masse arbejde på computeren.
Når Lilly er fulgt i børnehave arbejder hun resten af dagen i rum11, underviser, sidder ved symaskinen, skriver blog, svarer på mails i lange baner osv, laver regnskalb og hvad der ellers hører til at drive en selstændig virksomhed. 
Om aftenen ser jeg tit fjernsyn….jeg elsker fjernesyn og slapper af når jeg sidder foran kassen!
Mandag og fredag er mine yndlings dage, der er noget dejligt ved at starte en ny uge og bestemt heller ikke dårligt at slutte ugen af med ’vild med dans, slik og fredagshygge!
Glæder mig altid til mandag igen
Hader at vaske op og gør utrolig lidt rent.

Hvor ser du dig selv om 10 år:
Jeg har aldrig set særligt langt frem…. Men jeg glæder mig.

Hvad er det største du har opnået i din karriere:
At jeg fik vendt krisen og startede sy skolen

Hvilke råd ville du have givet dig selv for 10 år siden:
Sælg dig selv for en realistisk pris og lad dig ikke slå ud af, at mange har svært ved at se værdien i et stykke syarbejde. Og meget vigtigt, husk at holde fri!

Hvad er dit link til rum 11:
Line er vores link… flere tilfældigheder og muligheder har hun set og grebet. TAK!

13 kommentarer:

 1. Smukke billeder:) Især det med sløjferne er virkelig godt fundet på!

  SvarSlet
 2. Jeg er da lige ved at tude, smukt !!

  SvarSlet
 3. Jamen hun er bare så dygtig og sød. Tusind tak for indlægget:-)

  SvarSlet
 4. Fedt at læse lidt om din baggrund! Og hvor er det bare sejt, at du fik vendt skuden på den måde!!:)

  SvarSlet
 5. Så smukke billeder af den kære line... svan savn savn.

  SvarSlet
 6. Årh, dejligt interview og skønne billeder :).

  SvarSlet
 7. Kæreste søde og meget meget dejlige Line! Hvilket fint og rørende interview.
  Jeg kender godt dine tårer og nu sidder jeg og græder et par stykker af dem bagud med dig.

  Du er så dejligt et menneske og fortjener alt det du slider dig til og meget mere til.

  KÆMPE store og ufatteligt mange KRAM
  Lis

  SvarSlet
 8. Dejligt at læse hele historien Line. Du skal vide, at der i hvert fald sidder en her i Jylland som beundrer dine evner meget og som SÅ godt kunne tænke sig at gå på din syskole (pønser meget kraftigt på et weekendkursus) (og pønser på, om jeg kan lokke arbejdspladsen til at betale en del af kursuspengene - jeg er jo håndarbejdslærer!!)

  SvarSlet
 9. Kære Line
  Jeg har så stor respekt for alt det du gør og har opnået!!!! Du er fantastisk, sjov og dejlig!
  Altså jeg kunne jo godt bidrage med nogle sjove & pinlige historier fra tiden på HF og fra de mange byture m.m., men dem gemmer vi til en anden dag...
  Fint fint interview!!! Jeg kunne godt have læst meget mere også selvom jeg kender dig.
  Hatten af for dig, du er så sej og jeg beundrer dig!!!

  SvarSlet
 10. Sikke et fint interview:-) Og utroligt smukke billeder...

  SvarSlet
 11. Hvor er det bare en super god ide med de interviews I laver af hinanden :-) Det er så spændende at læse og at få af vide lidt mere om hvem der er bag bloggen. Tak for det :-)

  SvarSlet
 12. Spændende at læse din historie. Detaljen med, at du har lært at ryge joints af Joan Ørting er total god bonusinfo;-) Og tak for også at vise bryllupsbilleder. Bryllupsbilleder er så skønne. Du er sej Line. Og en virkelig god sylærer tilmed:-)
  Kh Iben

  SvarSlet
 13. jeg har gået i Gawenda sammen med mine skole kammerater og min søn gik der 1 år ...

  vil bare sige ...Line du er super dygtig :)

  SvarSlet